Základný chlebový recept
Základné chlebové cesto
(Jamie Oliver, Šéfkuchár bez čapice "Dni plné chuti")
1kg hrubej múky
625 ml vlažnej vody
30g čerstvého droždia (môžme nahradiť aj sušeným droždím
2 PL cukru
30g soli
POSTUP:
Robenie jamky
Na čistú dosku nasypte kopec múky a v strede urobte vačšiu jamku. Do nej nalejte polovicu vody a pridajte droždie, cukor a soľ. Pemiešjte vidličkou.
Spojenie
Pomaly ale sebaisto zapracúvajte múku do jamky. (Neničte ale zatiaľ steny, pretože voda sa roztečie všetkými smermi). Pokračujte v spracúvaní múky, kým nemáte cesto fádnej kašovitej konzistencie. Potom pridajte zvyšok vody. Ďalej miešajte, kým nemáte znova kašu. Potom môžete byť agresívnejší, prisypať všetku múku a spracovať lepkavú zmes. Namúčte si ruky a cesto poplieskajte a postláčajte so všetkou múkou. (Rozličné druhy múky si vyžadujú trochu viac alebo menej vody, takže ju pokojne doplňte, ak treba.)
Miesenie
Teraz prišiel náročný okamih. Jednoducho stláčajte, prekladajte, plieskajte a prevaľujte a znovu a znovu asi 4 až 5 minút, kým nemáte hodvábne pružné cesto.
Prvé kysnutie
Povrch cesta posypte múkou. Dajte ho do misy, prikryte priesvitnou fóliou a nechajte asi pol hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, najlepšie na teplom, vlhkom mieste bez prievanu. To vylepší chuť aj štruktúru cesta a vždy je vzrušujúce vedieť, že staré droždie je opäť v akcii :)
Druhé kysnutie, pomúčenie a tvarovanie
Keď má cesto dvojnásobnú veľkosť, vyklepávajte ho a stláčjte asi 30 sekúnd, aby sa vzduch dostal von. Teraz ho môžete vytvarovať na definitívnu veľkosť alebo ochutiť. Môžete ho naplniť, urobiť bochník alebo čokoľvek. Potom ho nechajte kysnúť druhýkrát 30 min. až hodinu, kým sa znovu nezdvojnásobí. Toto je najdôležitejšia fáza, lebo druhé kysnutie dodá cestu vzduch, ktorý sa nakoniec upečie v chlebe, a zabezpečí skutočne ľahkú a mäkkú štruktúru, čo všetci milujeme na Ćerstvom chlebe. Takže nezabúdajte: túto fázu neoklamete, pekne urobte, čo treba.
Pečenie
V zásade sa dá uhádnuť aj podľa poklopania na spodok - ak znie duto, je hotový. Ak nie, ešte ho na chvíľu šupnite do pece.