Recepty na pizza cesto
PIZZA
460 g hladkej múky
25g pivných kvasníc
55ml olivového oleja
1 PL soľ
cca 200ml vlažná voda
POSTUP
Na dosku si dáme múku,do nej vyhĺbime jamku, v cca pol pohári teplej vody rozrobíme kvasnice a take vlejeme do pripravenej jamky, pridáme soľ a olej, cesto spracovávame rukami tak,že zložkami z centra postupujeme k muke a spolu zmiešavame, postupne pridávame vlažnú vodu po troškách,len podľa potreby,takto namáčame múku až všetko vymiesime na krásne vláčne a mäkké cesto, vymiesime ho poriadne až kým sa neprestane lepit na dosku a ruky,doslovne citovane "cesto oplieskame o dosku", to znamená,že vymiesene cesto trochu ponaťahujeme a naozaj silne hodime o dosku,zopakujeme to 5-6 krát /ponaťahovat-obúchat o dosku./
- takto cesto spracovávame až kym nie je krásne hladké,elastické a nezačne tvoriť malinké bublinky
- cesto potom spracujeme na tvar bochníka,vložíme do misky a nožom urobíme kríž
- takto pripravené prikryjeme a necháme odpočívať,pokiaľ nenarastie na dvojnasobok-cca 70 minut
- potom cesto znova premiesime a roztiahneme (ozvaľkáme) asi na 0,5 cm hrubku