Pred prvým použitím
Pec potrebujeme najprv presušiť pri nižšej teplote, nakoľko pec je postavená tradičným spôsobom kombináciou šamotových a pálených tehál a na stavbu sú použité materiáli s mokrým procesom.
Postup sušenia (cca 8 hod.)
Založíme malý ohník ktorý udržujeme počas celého dňa, na kúrenie použijeme suché tvrdé drevo napr. buk, dub, hrab alebo brikety z tvrdého dreva. Komínovú klapku pootvoríme do polovice, vrchnú časť dvierok zatvoríme a spodnú časť dvierok pootvoríme a udržiavame mierny ohník. Počas tohto procesu a ďalším užívaním pece sa môžu na povrchu pece (na obale) vytvoriť malé prasklinky (okolo komína a dvierok), tento jav je prirodzený a nijako nenarúša funkčnosť pece. Praskliny však nikdy nevznikajú vo vnútry pece.
Postup a príprava pece pred pečením
Zahrievanie pece (cca 30 - 90 min.)
Na založenie ohniska použijeme štiepky z mäkkého dreva, nepužívame žiadne urýchľovače ani tekuté ani tuhé. Oheň udržiavame a prikladáme tvrdé suché drevo dubové, bukové, hrabové alebo brikety z tvrdého dreva.
- komínovú klapku necháme otvorenú
- vrchnú časť dvierok zatvoríme a spodnú časť dvierok necháme pootvorenú
- pec zahrievame cca 30 až 90 min., záleží to od veľkosti pece a od teploty akú chceme v peci dosiahnuť
Postup pri pečení
Ak je pec dostatočne zohriata,
- pahrebu presunieme na jedenu stranu pece (alebo ju vyberieme)
- na druhú stranu umiestnime pripravovanú dobrotu
- komínovú klapku necháme otvorenú
- vrchnú časť dvierok zatvorenú a spodná časť pootvorenú
- čas pečenia je individuálny, záleží od druhu mäsa, pečiva alebo koláčov ktoré chceme v peci pripraviť
Ak pahrebu vyberieme
- vložíme dobrotu do pece
- zavrieme klapku na komíne
- zavrieme vrchnú aj spodnú časť dvierok
- pečieme (teplo naakumulované v peci vydrží 2 až 3 hodiny)
Údržba pece po pečení
Údržba pece po pečení je jednoduchá, po vychladnutí pece, pec metličkou vyčistíme od popola, poprípade vytrieme dno pece navlhčenou hubkou.